Methodical Bases and Model of the Assessment of Food Provision of the Region
https://doi.org/10.34020/2073-6495-2019-2-109-117
Abstract
The article proposes a model for assessing the food provision of regions. As a methodological toolkit for analysis, an integral indicator has been developed, a food provision index that takes into account groups of indicators in the sphere of production, distribution and consumption of food products. In order to analyze the differentiation of regions in food provision, a food provision matrix is used, which allows ranking regions by level of food products availability. Approbation of the proposed methodological tools is being carried out on the example of the regions of the Southern Federal District (SFD). The results obtained are of practical importance in the implementation of monitoring and evaluation of the state of food provision in the regions.
About the Author
E. N. AntamoshkinaRussian Federation
Antamoshkina Elena N., PhD in Economics, Associate Professor
Volgograd
References
1. Актуальные проблемы аграрной политики, управления и производства в АПК: региональные аспекты: коллективная монография / под общ. ред. А.А. Золотарева. Курск: РОСИ, 2016. 202 с.
2. Алтухов А.И. Парадигма продовольственной безопасности страны в современных условиях // Экономика сельского хозяйства России. 2014. № 11. С. 4–12.
3. Алтухов А.И., Анищенко А.Н., Артемова Е.И. и др. Стратегия развития аграрной сферы экономики: проблемы и пути решения. Краснодар: Просвещение – Юг, 2017. 703 с.
4. Антамошкина Е.Н. Анализ эффективности агропродовольственной политики на основе экономико-математического моделирования // Региональные проблемы преобразования экономики. 2016. № 10 (72). С. 46–54.
5. Ивановский С. Аграрные реформы в России: прежде и теперь // Федерализм. 2001. № 1. С. 179–194.
6. Кулагина Н.А. Совершенствование государственной агропродовольственной политики как инструмент обеспечения экономической безопасности АПК // Агропродовольственная политика России. 2014. № 7. С. 4–7.
7. Михайлушкин П., Трубилин А. Приоритеты аграрной политики России // Международный сельскохозяйственный журнал. 2012. № 5. С. 10–16.
8. Назаренко В.И. Продовольственная безопасность (в мире и в России). М.: Памятники исторической мысли, 2011. 286 с.
9. Регионы России. Социально-экономические показатели. 2018: стат. сб. М.: Росстат, 2018. 1162 с.
10. Серова Е.В., Шик О.В. Мировая аграрная политика. М.: ГУ ВШЭ, 2007. 406 с.
11. Таранов П.М. Государственное регулирование агропродовольственных рынков в условиях геоэкономической напряженности // Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 3. С. 135–141.
12. Улезько А.В. Рынок продовольственных ресурсов в системе обеспечения продовольственной безопасности Дальнего Востока: монография. Воронеж: ФГБОУ ВПО Воронежский ГАУ, 2014. 291 с.
13. Ушачев И.Г., Маслова В.В. Экономические проблемы импортозамещения в условиях научно-технологического развития АПК России // АПК: экономика, управление. 2017. № 11. С. 4–11.
14. Эпштейн Д.Б. О некоторых отношениях, характеризующих аграрную политику России // Никоновские чтения. 2015. № 20-1 (20). С. 16–19.
15. Яркова Т.М., Светлаков А.Г. Определение государственной поддержки генерирования продовольственных запасов региона в формате ВТО // Экономика региона. 2013. № 4 (36). С. 157–166.
16. Capone R., Bilali H., Debs Ph., Cardone G., Driouech N. Food System Sustainability and Food Security: Connecting the Dots. Food Security. 2014. Vol. 2. № 1. P. 13–22.
17. Capone R., Bilali H., Debs Ph., Cardone G., Driouech N. Food Economic Accessibility and Affordability in the Mediterranean Region: an Exploratory Assessment at Micro and Macro Levels. Journal of Food Security. 2014. Vol. 2. № 1. P. 1–12.
18. Grace D., Mahuku G., Hoffmann V. International agricultural research to reduce food risks: case studies on aflatoxins. Food Security. 2015. Vol. 7. Iss. 3. P. 569–582.
19. Herforth A., Gill M. Strengthening the links between nutrition and health outcomes and agricultural research. Food Security. 2015. Vol. 7. Iss. 3. P. 457–461.
20. Weikard H. Phosphorus recycling and food security in the long run: a conceptual modelling approach. Food Security. 2016. Vol. 8. Iss. 2. P. 405–414.
21. Приказ Министерства здравоохранения и социального развития РФ от 19 августа 2016 г. № 614 «Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания». [Электронный ресурс]. URL: http://base.garant.ru/71485784/#block_1000 (дата обращения: 22.03.2019).
22. Стратегия научно-технологического развития Российской Федерации. [Электронный ресурс]. URL: http://www.kremlin.ru/acts/bank/41449 (дата обращения: 20.02.2019).
Review
For citations:
Antamoshkina E.N. Methodical Bases and Model of the Assessment of Food Provision of the Region. Vestnik NSUEM. 2019;(2):109-117. (In Russ.) https://doi.org/10.34020/2073-6495-2019-2-109-117